BOMBAJ ŠTAMPA

Bombaj štampu je 1982. godine osnovao gitarist sastava Nedim Babović zajedno sa svojim prijateljima Darkom Tipurićem, Mišom Miloševićem i Edinom Hodžićem. Ubrzo nakon osnivanja, sastav je počeo svirati po sarajevskim klubovima i držati zajedničke i samostalne koncerte na kojima su svirali svoje hitove “Željo, to je moj tim”, “Jogging across Alipašino polje” i “Dole”. Ove tri pjesme kasnije su se našle na LP ploči pod nazivom “Jogging across Alipašino polje (LP “Nove nade, nove snage)” iz 1984. godine.

Djelovanje sastava uveliko su ograničavale Đurine glumačke obaveze, pa je njihov prvi album pod nazivom Bombaj Štampa objavljen tek 1987. godine.

Promocija albuma kasnila je više od godinu dana, jer je u vrijeme njegovog izlaska Đuro bio angažiran na snimanju filma “Dom za vješanje”. Međutim nakon snimanja sastav djeluje u proširenom sastavu, koji je obuhvatao i puhačku sekciju, nastavlja sa koncertima po SFRJ, te učestvuje na turneji “Top liste nadrealista”. Neki od hitova sa ovoga albuma su: “Mrak i ja”, “Otvorena pjesma Đorđu B.”, “Često poželim da sve zaboravim”, “Mali Motorin” i druge. Također na albumu se našla obrada pjesme “Superman” od grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Autori većine pjesama na albumu su Đuro i Nedim Babović. Drugi album, pod nazivom Ja mnogo bolje letim sam objavljen je 1990. godine, u nešto izmjenjenom sastavu. Naslovna pjesma “Bolje letim sam”, ujedno je i najveći hit, dok se na albumu našla i obrada pjesme “Ćerka jedinica” od sastava Elvis J. Kurtović & His Meteors. Kao i na prvom albumu, autori većine pjesama su Branko Đurić i Nedim Babović. Nakon izlaska albuma odsvirali su seriju nastupa, a početkom rata u BiH sastav prekida daljne aktivnosti.
Svoj zadnji predratni nastup imali su 1991. godine u Pakracu. Nakon dugogodišnje pauze sastav se ponovo okuplja, 2010. godine i objavljuje treći album pod nazivom Neka DJ odmah dole CJ. Najveći hitovi sa ovog albuma su pjesma “Nedim”, obrada pjesme “Nadine” od Chuck Berrya, i pjesma “Vriska”.
Poćetkom 2019 godine band ulazi u studio i snima tri pjesme ( “Samo Lagano“ , “Nisi Sama“ i “Udari Me Nečim“) , gdje je za pjesmu “Samo Lagano“ urađen i spot https://www.youtube.com/watch?v=ZUxuzfH_MY4 . Ove tri pjesme su ujedno i najava skorog izlaska novog albuma grupe Bombaj Štampa